Onze Kuvaszok

Fehér Cimborák Faria FranciFranci 1 jaarFranci 1 Jaar oud

Na 3 jaar rondkijken, stambomen uitgezocht en gewikt en gewogen, besloten wij om bij Kuvaszkennel Fehér Cimborák te gaan kijken naar de puppy's. We zijn meerdere keren wezen puppy's knuffelen en hebben ze op hun karakter beoordeeld.

En dan was het zover, Franci zoals we haar hebben genoemd kwam mee naar ons huis. Ze is van vanaf het begin grote vrienden met Gabor. Gila,Nanouck en Kyra moesten langer wennen. Maar na 1 week kon Franci ook bij hun op hun bed liggen en met ze spelen.

We hebben Franci regelmatig mee genomen naar de markt. En als we boodschappen moesten doen, ging ze mee. Zo wendde ze snel aan alles wat we tegen kwamen op straat. ook de geluiden op straat waren al snel gewoon.

Franci heeft een zacht karakter met een eigen willetje. Ze weet wat ze wil, en maakt dat duidelijk met haar ogen.

Buiten spelen is favoriet bij haar, ook s' avonds buiten zitten, luisteren naar alle geluiden, is iets wat ze het liefst doet. Ze is onze 1e Kuvasz, die meerdere malen het balletje komt terugbrengen. Immers, een Kuvasz zegt na 2x de bal terugbrengen, nu is het genoeg, haal de bal zelf maar baas.

Als Franci tijdens een wandeling een knuffel krijgt van een voorbijganger is haar dag weer top! Kinderen vindt ze hartstikke leuk en spelen met ze is ook favoriet bij Franci. 

 Toen in 2016 Freya er bij kwam in de roedel heeft Franci er een speelmaatje bij. Samen hebben ze veel lol, kuilen graven is hun favoriete hobby. Gabor wil dan ook mee doen. Ze zijn beide van Duitse afkomst dus het graven konden we verwachten. Zal Gabor ook een beetje Duits in zijn lijf hebben?

Dan is het 2017, we hadden al besloten dat Gabor dit jaar Franci zal dekken. Gabor met zijn  lieve karakter, en goede gezondheid is de reu voor Franci. Alle onderzoeken heeft Franci achter de rug, alles is uitstekend dus niets staat een dekking in de weg. 7en 8 juli is ze gedekt door Gabor. Spannend tot de echo. Helaas laat de echo niets zien, teleurgesteld zijn we wel een beetje, maar positief blijven en op naar de volgende loopsheid van Franci in 2018. Gabor dekt Franci niet meer, hij is dan 10jaar. Nee, we gaan op zoek naar een goede en gezonde reu voor Franci. Hopen dat het in 2018 wel lukt met puppy's verwachten.  

Links

 

Egymásra Találtunk

 

Fehér Cimborák

 

Newfoundlanderkennel Van Hera’s Berenrijk

 

Reikipraktijk Van Hera’s Berenrijk

 

Tatrakennel Owczarek Podhalanski.nl

 

Kuvaszvereniging Nederland

 

De hondenhoeve.nl 

 

Hondenschool, Dagopvang, Pension

 

 

 

Herplaatser

 

Herplaatser

 

Gelukkig hebben wij nu geen herplaatser. U kan ook op de site van de Kuvaszvereniging Nederland kijken.

 

Belevenissen en verhaaltjes van onze puppies

     Iszy naar de dierenarts  

1x in het jaar  bezoekt Iszy de Dierenarts voor de jaarlijkse enting. Ze gaat er graag naar toe, vrolijk kwispelend en dolblij loopt ze naar binnen en iedereen kan van haar een kusje krijgen. Alle medewerkers zijn blij als ze Iszy binnen zien komen, omdat ze alles goed vind, geen probleem met prikken. Ze loopt eerst naar de weegschaal. Eerst er overheen, weer terug en met een zucht gaat ze op haar gemak zitten.

Vervolgens de behandelkamer in en hop op de behandeltafel. Het gaat de laatste tijd iets moeilijker met haar heupen, maar als de tafel laag staat kan ze er gemakkelijk op en af stappen. De Dierenarts krijgt verschillende likjes in haar gezicht van Iszy.

Tot nog toe is geen enkele behandeling een probleem geweest. Injecties, tandplak verwijderen, gewoon bek open houden en krabben maar. Nagels knippen is gewoon een pootje geven. Iszy is echt vertrouwd met de praktijk en met de Dierenarts. Ze vinden elkaar ook echt leuk!!!!

Als Iszy voor andere onderzoeken een keer naar de Dierenarts moet, is het ook geen probleem. Iszy voelt dat de Dierenarts niet bang voor haar is, wat in sommige andere klinieken soms nog voorkomt. En dat voelt Iszy aan.

Afgelopen zomer ben ik met Iszy naar een trimsalon geweest. Daar werd ze gewassen, en de loszittende haren werden met een grote föhn uit haar vacht geblazen. De trimster en Iszy kunnen het ook heel goed met elkaar vinden. Toen ik haar kwam ophalen in de trimsalon liep ze relaxt op haar gemak te snuffelen en te kwispelen. Ook hier gaf ze kusjes weg!!!

Iszy is een gemakkelijke heerlijke lieve knuffelKuvasz. Is heel zelfstandig, vindt het heerlijk om buiten te zijn en te waken. Een paar keer per dag inspecteert ze de omheining. Dat doet ze het liefst als we haar roepen om binnen te komen. Nee.... eerst nog een rondje langs de hekken op haar gemakje, en daar hoort dan ook nog eerst een plasje doen bij. 

Samen met Witte herder maatje Floris wordt er goed gewaakt en heel veel gespeeld samen. Die 2 hebben lol voor 10!!!!

Eenmaal binnen, dan duwt ze met haar kop en lijf je bijna omver, zo dicht wil ze bij je zijn. En dat doet ze bi jiedereen die ze kent.

Iszy is onze derde Kuvasz. Het is hartstikke leuk om te zien hoe iedere hond van hetzelfde ras zo anders is. Maar ik moet zeggen, dat onze vorige 2 Kuvaszok ook bijzonder lief en gemakkelijk waren.

Met deze 2 zussen hebben we nooit problemen gehad!

Tijdje terug werd Iszy zelfs gevraagd om mee te doen in een kort filmpje over het speurwerk wat de dierenarts naast haar werk doet in de kliniek. Jammer genoeg kon het baasje van Iszy niet, maar voor de volgende keer zijn ze paraat. Onze Iszy Északi Irányban in een kort filmpje, dat hadden wij nooit durven denken. Inmiddels is ze 2x op de televisie geweest.

Haar baasje Marquerite

                                                                        

Ikra Északi Irányban

Ikra woont bij Nadine en is overdag met haar baasje mee naar het vrachtwagenbedrijf van Nadine en haar broer Wim. Daar komen vaak grote vrachtwagens met  enorme laadbakken. Samen met baasje Nadine kijkt Ikra of het allemaal wel goed gaat. Zo beleeft Ikra elke week wel iets spannends.

 

Ook een modderbad nemen is een hobby van Ikra. Al vanaf puppy vind ze dat leuk om te doen. En zo je op de foto's kan zien, vind ze het nu 8 jaar jong nog steeds leuk! 

 

                                  Mascotte Garak

Dit verhaaltje gaat over Garak Északi Irányban, Garaks's baas Toon en de kleinzoons. Al 6 jaar is Toon met Garak bij elke wedstrijd te vinden bij de voetbalclub Vooruit Oirschot. Garak is de grootste mascotte van de voetbal team's. .Zonder Garak wordt er geen wedstrijd gespeeld.

Zes jaar geleden was Garak al de mascotte van het elftal van kleinzoon Tomas.

Nu is hij al jaren de trouwste supporter van 3 jeugdelftallen, waar de kleinzoons van Toon in spelen. Er zijn zaterdagen bij dat Toon en Garak 3 wedstrijden zien. En dat doen ze nog steeds met veel plezier. Garak vind het geweldig als de voetbaljongens hem een knuffel geven.

Ieder jaar organiseert Vooruit Oirschot in de laatste vakantieweek de voetbaldagen voor de jeugd t/m 13 jaar.

Er doen dan 180 kinderen mee. Toon gaat dan met Garak alle 3 dagen kijken, want zonder de mascotte Garak is er een lege plek aan de zijlijn.

Iedereen in Oirschot kent Garak, want hij is de trouwste supporter van Vooruit Oirschot.

Garak is de favoriet bij de voetballertjes zoals je op de foto kan zien. Bij de thuiswedstrijden komen ouders vaak vragen welk ras Garak is. Garak wordt ook wel de ijsbeer van Oirschot genoemd. 

 Mascotte Garak en zijn fanclub

 

Garak doet samen met zijn  baasje Toon vrijwilligerswerk. Toon en zijn dochter Sandra zijn op de hondenschool waar Sandra traint met Garak en ook samen de Breitnersport beoefenen, benaderd met de vraag of Toon met Garak naar zorginstellingen wil voor de knuffelochtenden. Garak heeft 2 knuffelprojecten gedaan. En Toon en Garak hebben alweer een uitnodiging op zak voor het volgende project.. Dan gaan ze in Oirschot naar de Amalizorg. Dit is een zorginstelling voor Dementerende ouderen. Zij beschikken over 4 huiskamers, en in elke huiskamer willen ze graag een hond op bezoek. Garak is hier echt geschikt voor. Garak staat tussen 2 rolstoelen in, en laat zich lekker knuffelen en loopt blij naar het volgende groepje. Echt leuk om te zien, vooral ook, omdat de bewoners zo genieten van de knuffelmomenten. Je ziet de bewoners helemaal opfleuren en je ziet weer een lach in de ogen. Echt zinvol dus!!!!

 

 

Hondenknuffelochtend in Vessem.

Op de eveneens zeer zonnige vrijdagochtend van 4 juni zijn we naar De Groenendaal in Vessem geweest. Tijdens de koffie op het terras kwam de begeleidster Lotte ons de indeling van de ochtend vertellen. Koffiedrinken, dan om ca 10.30uur een wandelingetje door het dorp en daarna de honden aaien op het terras. Dat was prima, alleen het duurde allemaal wel wat langer voor we konden gaan wandelen.

Wat bleek?

Door het prachtige weer en het zien van de honden, kregen steeds meer bewoners zin in de wandeling. Waarvan veel in een rolstoel en ja, dan heb je ook weer genoeg mensen nodig om te duwen. Maar om iets na 11.00uur was het zover. In optocht, met bewoners in een rolstoel, en nog een aantal met rollater hebben we een half uurtje door Vessem gewandeld. Iedereen vond het gezellig en de honden gedroegen zich keurig. Natuurlijk was er onderweg gesprekstof genoeg. Want veel deelnemers hadden vroeger zelf ook een hond gehad. Weer terug bij de zorginstelling werden de rolstoelen in een kring op het terras gezet en konden de bewoners de honden aaien. Ook hierbij gedroegen de honden zich alsof ze dit al veel vaker hadden gedaan. Toen het etenstijd werd, zijn we met de honden weer naar huis gegaan, en we waren het allemaal met elkaar eens. Dit verdient een herhaling!

Je staat er niet bij stil dat je met iets, wat je zelf gewoon vind elke dag, iemand zo blij kan maken!!!!

Toon en Sandra en Garak Északi Irányban 

Garak tussen de bewoners van het verzorgingshuis!

 

 

Meelopen

Al vanaf het moment dat Garak bij Toon en Riet is gaan wonen, ging Garak s' avonds met Toon mee naar buiten. Zodra Toon kippen zei, staat Garak op en samen lopen ze naar de tuin om de kippen op stok te krijgen, en ook dat is samen met de hulp van Garak een klus die snel klaar is. Ook de geiten gaan als ze Garak zien, uit zich zelf naar hun stal.