Ongecategoriseerd

Cujo Szorza’s

Fajka Egymásra Találtunk

  

 

                                                        

In mei 2000 ben je bij ons komen wonen Fajka. Samen met Cujo hebben we je opgehaald. Cujo schrok zich wild toen Falka en Csitri naar hem keken. Hij dook achter de zitbank, en dacht hier ben ik veilig. Wat hebben we gelachen om Cujo. Fajka je bent bij ons gekomen omdat we na een reu ook een teefje wilde. Je was geliefd bij Cujo, Argos en Djenghis. Met alle drie was je snel de beste vriendjes. Cujo kwam er snel achter dat jij een eigen willetje had, na 3 dagen ging je knus op zijn bed liggen, en Cujo kon op het randje van zijn bed liggen. Hij grommelde wat, maar jij trok je er niets van aan.

Wandelen in het park samen met Cujo wilde je wel graag, alleen wandelen met mij vond je niet leuk. Je wilde gewoon ook die lange wandeling lopen, net als Cujo. Fietsers vond je wel leuk als ze in het park fietsten, met ze mee rennen was al snel een sport van je, jou terug roepen had geen zin, juist dan had je zand in je oren. In het park wilde je de kleine hondjes altijd beschermen.

Als Sandra en Argos bij ons kwamen was het dolle pret met jullie drieën. Soms ging je naar Sandra en Argos toe, en bleef daar slapen. Nou dat vond je te gek, andere honden daar in het park, maakte je niet uit, je vond iedereen leuk. 

Het show lopen was niet zo jou ding, je wilde graag met ons mee in de auto, maar als we dan de showhal binnen liepen, hoorde wij jou denken ik ben er weer ingetrapt. Terwijl je graag aandacht wilde van iedereen, maar in de ring was je toch wel terughoudend naar de keurmeester. Alleen moest Marjory wel haar mondje houden, anders had je alleen aandacht voor haar.

Tijdens een wandeling in Baarle Nassau, georganiseerd door de KVN, zaten Piet en ik al met jou aan een tafel in de legertent. Cujo en jij lagen relaxt onder tafel, tot jij de stem van Marjory hoorde buiten. Toen vloog de tafel in de hoogte en de kopjes waren leeg. Ja, ja, de stem was soms belangrijker dan wat of wie ook. Ook als Marjory ons belde dan was jij niet naar buiten te krijgen, want eerst even blaffen naar Marjory.

In 2001 zijn we met Cujo en jou naar de wereldshow in Porto Portugal geweest. Daar ben jij jeugd Wereld Winner geworden. Het was een gezellige tijd daar, samen met Han en Marjory, met hun teven Bájdus en Dévaj. En Mark en Lydia met hun reu Django. Op de dag van de show hadden we s´ avonds een groot feest in ons restaurant. 

In onze vakantie zijn we met jou en Cujo naar Hongarije gereden.   Eerst een overnachting in Dommelstad, in een mooi familiehotel. In Csopack hadden wij een huis gehuurd. Top was dat met grote tuin en veel bomen voor de schaduw. En konden jullie ook leuk spelen samen. In de straat bij een van de huizen speelde elke dag een Bernersenner in zijn tuin. Als hij jullie zag aan komen, hing hij over het tuinhek, voor een knuffel van jullie beide. Geweldig vonden wij, ook het baasje van de Bernersenner was verbaasd. De Hongaren kennen de Kuvasz natuurlijk als waakhond, en op straat kom je ze niet snel tegen. Als wij met onze Kuvaszok op straat liepen staken de Hongaarse bewoners de straat over.

In de winter naar het strand in Egmond was geweldig voor je. De golven hoog! Geen probleem, jij dook erin, samen met Cujo en Argos. Argos die eenmaal uit de auto meteen naar beneden naar beneden wilde renen, maar eerst keken we of er geen mensen en kinderen liepen, want dan was Argos onbesuisd. Snel het water in duiken was zijn hobby. Jij probeerde altijd in de schuimkopen te happen.

Samen met je baasje naar de volière om de vogels te verzorgen. Kom jij op een dag met een grote Kwartel in je bekkie naar mij geloen. Gelukkig was de kwartel alleen geschrokken

In 2002 komt Hera bij Sandra wonen. Maar eerst zijn wij samen naar Duitsland gereden om Hera te bewonderen. We werden hartelijk ontvangen bij kennel Von Der Wassennach, de fokkers Peter en Margit hadden broodjes met Forel voor ons klaar staan. De Forel was heerlijk, en voor het avondeten hebben we ook Forel gekocht bij ze in hun winkel. Ze rookten de Forel zelf, nou verser kan het niet hé! Ze hadden voor jullie een schaduwplekje waar jullie lekkers en water hadden gekregen.

Wij vonden Hera een schatje, zo sociaal en lief. Ze kon nog niet met ons mee, omdat de Newfoundlanderclub Hera nog moest controleren op haar gezondheid, Zo doen ze dat in Duitsland. Na de afspraak dat we donderdag Hera ophalen, zijn we naar ons vakantiehuisje gereden. Een mooi huisje met vriendelijke verhuurders  In de weide liepen Herten en varkens. Daar kon je uren naar kijken, en ik las de gedachte van Cujo en Fajka. We hebben veel gewandeld in de omgeving met jullie. Donderdag weer naar de familie Krotsch, en wederom hadden ze aan jullie gedacht, jullie werden weer verwend, en ook wij werden hartelijk ontvangen en verwend.!!

We hebben samen met Hera erbij in een leuke stad gewandeld, Hera in de armen van Sandra, zo met ons allen kregen we veel belangstelling. Jij vond Hera superleuk, en speelde het liefst de hele dag met haar. Maar Hera moest nog veel slapen, jij ging er dan naast liggen, tot je bedacht dat spelen met Argos en Cujo ook leuk was,

Februari 2003 kwam Kiralyi bij ons wonen, En dat vond je geweldig, een klein puppy die jou in alles na doet. Je bleef haar likken en jullie knuffelde veel. Samen kuilen graven in de tuin, dan ligt er ijs op de vijver, en dat is leuk om op te staan en lopen.

Dan is het maart en gaan we verhuizen naar Belgie, jullie samen voelde zich de koning op ons terrein. Op de Keiheuvel wandelen, samen met Cujo, Argos, Hera en Kiralyi. Zwemmen in het meertje vond je leuk. Als er eenden in zwommen, was je niet bang om er ook in te rennen, de eenden maakte wel dat ze weg vlogen.

In 2004 heb je samen met Cujo voor ons eerste nestje gezorgd. 23 mei zijn er 6 puppy´s geboren. 3 reutjes en 3 teefjes. Je was een geweldige moeder voor jou puppy´s, Niks was je teveel. In je drachtperiode at je slecht, elke dag bedachten we eten wat je wel lekker vond. Maar toch had je voldoende melk voor jou zestal. En de puppy´s groeide goed. Ze werden goed verzorgd door je, en als we een stukje gingen lopen met ze, wilde je steeds meelopen. Je hebt ze veel geleerd Fajka. Je kunt trots zijn op z Fajkae. Django bleef langer bij ons, hij is in Spanje gaan wonen bij Mercedes. Jij hebt dat niet meer mee gemaakt. 20 augustus ben jij ziek geworden, zaterdag zijn we met je naar de Dierenarts gegaan, je moest daar blijven. Ze wisten niet meteen wat het zou kunnen zijn. Zaterdagavond hebben we je zelf naar een andere kliniek gebracht, daar aangekomen kon je niet meer op je poten staan. Dus ben je op de brancard naar binnen gereden. Waar s´nachts ook een DA aanwezig is. Daar werd geconstadeerd dat je vermoedelijk Leptospirose had opgelopen. Met een vreselijk gevoel in ons lijf hebben we jou daar achter gelaten en zondagmorgen weer gebeld, en toen hoorde we dat je iets had gegeten. Maar jou toestand was nog steeds kritiek. En dan maandagmorgen het belletje uit de kliniek, je had het niet gered. Zo vol ongeloof heb ik geluisterd naar wat ze vertelde, nooit meer een knuffel van jou Fajka. Meisje we weten dat je hebt gevochten, maar helaas, juist jij hebt dit opgelopen wat iedereen had kunnen krijgen. Door jou misselijkheid tijdens de dracht, daarna 6 puppy´s op de wereld gezet met een goed geboorte gewicht, genoeg melk voor ze dag in, dag uit. En dan heb je vermoedelijk buiten water gedronken, waar een rat of duif hun behoefte in hadden gedaan. Vanaf toen hebben wij besloten om onze Brigade elke half jaar te laten inenten tegen de ziekte van Weil. Je kwam niet meer bij ons thuis, eerst moesten we weten wat de uitslag van het bloedonderzoek was. Uiteraard wilden wij weten wat de uitslag was, vooral vanwege jou puppy´s. De uitslag bleek inderdaad de leptospirosete zijn. En gelukkig waren  jou puppy´s vrij van deze afschuwelijke ziekte.

Rust zacht Fajka, vergeten doen wij jou nooit. Je hebt een warm plekje in ons hart!!! 

        

Densy Északi Irányban

Jij bent het teefje die als eerste met onze kennelnaam is geboren. Een echte dondersteen was je, altijd iets doen wat wij niet zo leuk vonden. Haantje de voorste als het op drinken aan kwam bij mum Fajka. Voor niemand was je bang, en toen jullie groot genoeg voor de puppyren waren, klom je er altijd uit, als wij wilden gaan slapen, voor de lichten uit waren binnen was jij al uit de puppyren geklommen. En wandelde jij rond in de woonkamer. Spelen met jou broertjes en zusjes, de geweldige zes noemden we jullie. Verder was je een schat, altijd in voor een knuffel van iedereen die jou leuk vond. Samen met Királyi ook van alles uitspoken. Je bent altijd in geweest voor iets geks!!

Wat ook leuk was, zowel van Cujo als van Fajka had je hun karakter geërfd.  

Toen jij 3 maanden jong was, werd Fajka, jou mam erg ziek en is een paar dagen later in de kliniek overleden, toen was je helemaal van slag. Je jankte wat af, niemand meer die jou bemoederde, je leerde graven, je leerde hoe je het best zielig kon kijken en dan misschien een koekje kreeg. Ook Királyi miste Fajka enorm, at niet en zat lusteloos in een hoekje. We kregen een gouden ingeving, als we jullie nu samen in de puppyren zette, ging Királyi jou misschien bemoederen. eerst was het voor jullie beide vreemd, maar aan het eind van de dag begon Királyi jou te likken en ging jij dichtbij Királyi liggen. Ze liet ook toe dat Densy in haar mand wou leggen. En zo is Királyi jou 2e mam geworden. Wat een gelukkig idee, en o zo blij dat het idee goed uitpakte.

Wandelen op de Keiheuvel vond ook jij geweldig, samen met Királyi ook in het meertje zwemmen en achter de eendjes aan rennen. Jagen zat in jou bloed, ook eens een duif in de tuin gevonden, die verzwakt was. Jij probeerde samen met Athea de duif te pakken. De plantentafel buiten ging een aantal centimeters omhoog.Jullie bleven gewoon voor de tafel zitten samen, tot we jullie eten gaven. Toen konden wij de duif pakken en in een vogelkooi zetten. Net zolang tot de duif weer op krachten was. Jij had door dat de duif uit de kooi eerst op het dak van het huis ging zitten. Jij bleef in de poort zitten tot je zeker wist dat de duif was weg gevlogen.

Als we gingen bbq was je als eerste bij de tuintafel, jullie wisten dat er wel een frikandel voor jullie was. En als er ook nog wat brood over bleef, was het smullen. Ook was je gek op kaas en Meloen. Visite vond je geweldig, zeker als jullie geknuffeld werden. je bleef altijd dicht  bij ze zitten, je wist immers nooit of ze een stukje taart lieten vallen. Ja Densy, eten was favoriet bij jou.

Langs het hek van de buurman en ons, rennen met de buurhond Harry, samen heen en weer rennen van voor naar achter. Geweldig om naar te kijken, Harry staat morgens al te kijken waar jij bent. Als jij nog geen zin had, ging Harry verontwaardigt met zijn rug naar het hek leggen.

Als we met jou naar de dierenarts gingen was je gul met kusjes geven. Vrolijk ging je naar binnen, en wat er ook moest gebeuren, jij maakte nergens een punt van.

In 2005 komt Athea bij ons wonen, later dat jaar komen Pomona en Etúská bij ons wonen. De Newfoundlander meisjes zijn meteen gewend aan jullie, Etúská heeft langere periode nodig om te wennen aan jullie allemaal.   En jij gaat net zoals Királyi  bij jou deed, nu samen met Kiralyi, Etúská bemoederen.  Etúská loopt makkelijk de trap op, en ging dan boven bij Sandra buurten. Jij deed dat niet zo snel, maar als je boven was bij Sandra is het meteen dolle pret.

Ook jij accepteerde het dat Vic bij onze poort stopte en jullie allemaal een aai over jullie kop gaf. Ook als zijn hondje te dicht bij de poort kwam, blafte je niet.

Mee naar bv de markt in Valkenswaard, dat vond je leuk. En als we ook een terrasje pakken en je aandacht kreeg van andere terrasbezoekers, lazen we in jou ogen, Toppie!

Met jou wandelen was gezellig, we  hoorden jou allerlei geluiden maken. Ook als we s´morgens benden kwamen stond jij al bij de trap om te vertellen waar je over gedroomd had s´nachts. Zo heb jij de bijnaam Truus de Mier gekregen, en soms noemden we jou tutteretut!! 

Je merkt dat Kiralyi minder wil spelen met jou en alle anderen. Ze heeft meer pijn, en geeft zelf aan, laat mij maar met rust. Iedereen houdt rekening met Kiralyi, en er zal niemand lelijk moeten doen tegenhaar, want jullie beschermen Kiralyi goed. 

In 2007 is je eerste nestje geboren, 17-11-2077. Het G/Nest. de reu was Bundas von den Weissen Lions, 5 Reutjes en 6 Teefjes heb je op de wereld gezet. Je straalde, met het grut samen in de werpkist. Je was een geweldige mam voor je puppy´s. Druk bezig met bemoederen, en als Királyi om een hoekje kwam kijken, mocht ze zelfs aan het puppy wat wij pakte uit de werpkist snuffelen. Ook Királyi straalde met jou puppy´s. Uit dit nestje hielden wij Gila, die heel veel streken van jou in haarrugtasje heeft. Je vond het maar niks als weer een puppy met de nieuwe eigenaar naar zijn nieuwe woonplekje ging. Maar als ze bij ons kwamen met jou puppy, was je happy en begon het moederen weer. Ook hield jij je met Gabor bezig die bij ons zijn woonplekje had gekregen. Ook Gila, Gytos en Gabana werden nog steeds bemoederd door je. Toen Gytos en Gabana werden opgehaald door Lotte en Johan was je echt een paar dagen helemaal van slag. Je miste ze echt!

Het showgebeuren vond je net als Fajka niet zo leuk, dus toen jij de punten had verdiend die nodig zijn voor het fokken, hebben we gezegd, zo is het goed.

Als Kiralyi in februari 2008 overlijdt ben je opnieuw van slag, je eet weer slecht en spelen hoeft allemaal niet meer zo nodig. Maar nu slepen de 4 G´s  jou erdoor. Ook als Cujo is overleden in mei 2008, heb je weer een slechte periode.

In augustus 2008 zijn wij Piet en ik met Etúská naar Zweden, de wereldshow en een paar andere shows geweest. Regelmatig belden we met Sandra, en dan vertelde Sandra dat jij ons miste. Ondanks jou bezigheden met de 4 G´s, Daar in Zweden maakten we voor het eerst kennis met Johan en Lotte, zij komen in september  bij ons, en vlogen een paar dagen later terug met Gytos en Gabana.  

In 11 mei 2009 heb jij je tweede nestje gekregen. Ook nu was het weer een groot feest voor je. Genieten van jou puppy´s en o, als een de puppy´s piepte, was je meteen met dat puppy bezig om te troosten. En met 6 weken kregen ze hun chip en enting,. We hadden jou wel bij de puppy´s gelaten, maar je zat bij de chipper bijna op schoot, want je lette goed op om te kijken wat hij deed.. En je was ook weer verdrietig toen de puppy´s weg gingen naar hun woonplekjes. gelukkig voor jou bleven 2 reutjes van wege vakantie langer bij jou. Kon je moederen en genieten van jou 2 boys! Ook toen Ilka terug kwam in september omdat haar baasje ernstig ziek was,: Je ging meteen weer verder met zorgen voor Ilka.

 Komen we op een morgen buiten, zien we dat er veel planten in de tuin plat lagen. Wat bleek, een dood katje tussen de planten. Opgeruimd en we gaan verder met onze bezigheden. S´middags zie ik jou lopen met iets vreemds in je bekkie, en jawel hoor, nog een dood katje. Ik er achteraan, maar je had het snel verstopt. Omdat er visite was, hadden we nog niet gezocht naar dat katje, tot jij s´avonds voor het slapen gaan ,met dat katje binnenkomt, en het tussen de  bench  van de beide boys had neer gelegd! Dat ben jij Densy, altijd zorgen. Dat wij het geen goed idee vonden, tja dat was jou probleem niet. Griezel nog bij de gedachte er aan  

Spelen met Etúská, Gabor, Gila, Fergus, Pomona en Athea dat was top. Jullie hadden onwijs veel plezier samen.

Dan verhuizen wij allemaal terug naar Holland, naar de provincie Groningen. veel ruimte hier, dus ook nu kan je weer rennen, en veel wandelen natuurlijk. Soms richting Duitsland, andere keer naar het Veendiep. En samen met alle donders de postbode weg blaffen, dat bleef je favoriete spelletje.

Dan komt in oktober 2012 een belletje van Petra, Gandor´s baasje. Het gaat niet goed met Gandor, hij moet naar de kliniek in Oisterwijk voor hartonderzoek. We zijn ons rot geschrokken, en besluiten om voor jou en Gila een afspraak te maken bij de Kompaan in Ommen, bij cardioloog Rob Gerritsen. Daar volgt de ontgoocheling, jij hebt ook DCM, en Gila is dan nog vrij. Na een lang gesprek met de cardioloog hadden we besloten om Gila niet meer te laten dekken. We hadden afgesproken dat we met Densy terug kwamen in juni 2013, Maar jou gezondheid werd snel slechter, dus in maart gingen we weer naar de cardioloog met jou. Jou hart was nog slechter dan we hoopten. Met nog meer medicijnen voor jou kwamen we weer thuis. Maar elke dag gingen we nog een stukje wandelen met je, tot ook dat niet meer ging. Buiten lag je graag in de schaduw, Gabor, Gila, Fergus en Nanouck lagen dicht bij je. Ze pasten goed op jou. In maart is ook Gandor overleden, liggend op zijn lievelingsplekje op de veranda, vond Petra hem.

En dan komt het moment dat we in mei 2013 een beslissing moeten nemen voor jou Densy, om jou te bevrijden van de pijn in je lijf en de benauwdheid. Komt de dierenarts op 10 mei bij ons. Rust zacht lieverd, vergeten doen wij jou nooit!!! 

 

.

 

  

 

Kiralyi von den Teichfeen

Királyi, in februari 2003 ben jij samen met je zusje Kincsem door de fam. Ackermans opgehaald bij kennel Von Den Teichfeen in Duitsland. Ook Monique en Patrick Evers waren mee, om jullie op te halen. Borász, jou vader is hun reu, dus hartstikke nieuwsgierig waren ze naar de nakomelingen van hun leuke reu. Kincsem blijft bij de fam. Ackermans wonen.

Bij ons thuis gekomen werd je nieuwsgierig opgewacht door Cujo en Fajka. De eerste ontmoeting ging goed. Je werd besnuffeld door beide, en liggend op je rug werd je goed bevonden om in de roedel te komen wonen. S´nachts was het feest met jou, we hadden de bench in de kamer gezet. Het plan was om jou in de bench te laten slapen. Nou dat idee konden we laten gaan. Je accepteerde de bench niet, en omdat we toen nog buren hadden, hebben we je uit de bench gehaald. Je ging meteen naast Fajka liggen, en keek ons aan met een blik van, ikke ga echt niet terug in de bench. Dat was 1-0 voor Királyi

Maandagmiddag komt Sandra met Argos en Hera jou knuffelen, dat hebben we geweten zeg. Altijd kijken Argos en Hera eerst bij de voerstandaard of er brokjes in de voerbak liggen. Nu lopen ze direct naar de kamer, en daar zit jij op de vloer. Je ziet 2 zwarte koppen en zet het op een piepen, wat was je geschrokken zeg. We laten je eerst bij komen van de schrik, geven Argos en Hera aandacht, die begrepen er niets van. Maar toen Sandra jou ging knuffelen, kwamen Argos en Hera ook bij jou snuffelen.

Samen met Fajka diepe kuilen graven, wij waren daar niet blij mee. Alles moest netjes blijven omdat ons huis te koop stond. En een tuin met kuilen is geen gezicht. Eind maart zijn we verhuisd naar Belgie. Daar was het feest voor jullie allemaal. Veel speelruimte, en fijn wandelen op de Keiheuvel, dat vond je spannend. ook jij was net als Fajka, boos als we in jou ogen een te kleine wandeling met jou liepen. De volwassen honden wandelde langer, iets wat jij ook graag wilde. Maar daarna was je weer onze Királyi, een knuffelige Kuvasz pup.Wat een geweldig karakter had jij, altijd zacht met knuffelen en zo lief tegen iedereen. Kleine kinderen, grote kinderen, invalide mensen. Het maakte niet uit, je vond ze allemaal lief, ook mijn zusje Ina, met een verstandelijke handicap. Je was haar grote knuffelpup. Ze kon je bemoederen, het liefst lag ze met jou languit op de bank. Wandelen met jou vond ze super leuk, en jij hield rekening tijdens het wandelen dat je niet een onverwachte ruk aan de lijn gaf, je voelde feilloos aan dat er rustig gelopen moest worden als Ina jou lijn vast hield.

Show lopen vond je geweldig, je liet alles toe in de ring en won bijna altijd. In Wychen waren we ook op de kerstshow, daar liep iemand met 2 jongens die beide blind waren. Nou dat was voor jou geen probleem, ook zij konden je knuffelen. 

In 2004 ben je een geweldige pleegmoeder voor Densy geweest na het overlijden van Fajka. Dat was voor iedereen verdrietig, maar Densy en jij waren helemaal van slag. Jullie aten slecht, soms vroeg ik me radeloos af, wat we toch moesten doen. Tot we een gouden ingeving kregen, we plaatsten jullie samen in de puppyren. Nou dat was top, jij nam de zorg op je van Densy. Die liet zich betuttelen door je, en jij was blij met je zorgtaak.

Dan krijgen we een bericht waar we moedeloos van werden. Bij Dierenkliniek Maarten Kappen, hadden we voor Hera en jou afspraken voor röntgen van jullie heupen. Densy was ook mee voor de nodige socialisatie. Jij ging als eerste in de röntgen, ruimte, ik bleef in de gang wachten met Densy. ik werd te snel binnen geroepen, en daar sloeg de vloer weg onder  onze voeten. Je had Patella Luxatie. Erfelijke aandoening vertelde Maarten, dus niks fokken met jou, niks zoeken naar leuke reu voor jou. Maarten vroeg of wij je Hd wilde weten, nee zeggen we unaniem. Dan is Hera aan de beurt, ook Sandra komt naar buiten met een rot uitslag. HD D heeft Hera, na veel meer gedoe met Hera had deze uitslag toch wel anders mogen zijn. We zijn allemaal verdrietig, en jij komt ons troosten. Daarom liep je af en toe op 3 pootjes rond. Onze DA in Balen wist niet waarom jij af en toe zo rende. Maar goed dat we je dagelijks niet te lang bij de volwassen donders lieten spelen. Anders was het probleem misschien nog groter geweest. We melden dit slechte nieuws ook aan Dick Koster, en Marjory belde s´avonds voor de uitslag, en tja, toen kregen ze dit te horen. Ook jou fokker hoorde dit nieuws, volgens haar was jij de enige met Patella Luxatie. We zoeken op internet wat we voortaan wel en of niet met jou kunnen doen. Wandelen in los zand is goed voor je, dus kan ik blijven wandelen met jou Királyi op de Keiheuvel. ook fietsen op rechte weg is goed, dus ook dat gaan we doen met je.    

Ee gaan verder met ons leven, en komen ook deze tegenslag weer te boven!!!!

 

Op een zaterdagavond komt buurman Johan een varkenskop brengen. We gaan aan de slag om de kop te koken. Boven een grote hoge soeppan steken we de kop met zijn snuit naar beneden in de pan.  Het breedste gedeelte van de kop steekt er boven uit, jullie waren helemaal gek, en staan zich te verdringen bij de pan vanwege de heerlijke geur. Dat wordt smullen morgen en de volgende dagen. 

Dan komt er een moment dat je steeds zwaarder gaat adem haalt. Tijdens de jaarlijkse controle door de DA zegt dat ze je hartslag niet vertrouwd. Dus gaan we met jou naar een kliniek in Oisterwijk. Hij ziet inderdaad dat er iets aan de hand is met jou hart, wat precies fout is, is niet duidelijk nog. Over een half jaar weer terug komen. Dan blijkt dat ook je schildklier niet goed werkt, de waarde zit aan de onderkant. Na het volgende hartonderzoek is de conclusie dat het door de slecht werkende schildklier komt. Na een lang gesprek met de specialisten is besloten om je niet te opereren aan de Patella Luxatie. De narcose zou een ernstige belasting voor je hart zijn.

In 2005 hebben we een nestdag van 2 fokkers die beide 10 jaar fokken. Wij zijn ook uitgenodigd, omdat jou vader uit zijn foklijn komt. ook jou fokker Királyi is aanwezig, uiteraard zien en spreken wij elkaar. Ze  vraagt hoe het met Királyi gaat, en wanneer we een nestje plannen met jou. Wij kijken elkaar aan, en zeggen dat we helemaal niks plannen van een nestje met jou. Beetje geïrriteerd zeg ik, je weet dat ze Patella heeft, wat erfelijk is, Dan ga je niet fokken. Dan zegt ze dat ze Királyi wel terug wil nemen, want zij durft wel een nestje met Királyi aan. We zijn even met stomheid geslagen. Dan horen we ook nog van haar dat alle puppy´s op 1 na allemaal ernstige gezondheidsproblemen hebben. En dan wel een nestje met Királyi willen. Je vraagt je wel eens af, of iemand weet wat hij doet of wil doen!!!

Királyi weet van elke dag een feestje te maken, ze geniet van alles wat ze ziet en als we met haar een stukje fietsen of wandelen kan haar dag niet meer stuk.

Langzaam gaat haar gezondheid achter uit. Maar omdat ze van alles geniet en nog steeds met haar vriendjes speelt valt het niet zo op voor anderen. Onze overbuurman Vic wandelt dagelijks langs ons huis, dan loopt hij naar de poort en knuffelt tussen de spijlen door alle donders die er staan. Zijn hond wacht geduldig tot zijn baasje klaar is. Buurman Vic vraagt regelmatig hoe het met Királyi is. De wandelingetjes     worden korter en meerdere keren op een dag, fietsen gaat echt niet meer.

Tot op een donderdagmorgen, we lopen naar buiten. Je gaat op het gras liggen, en kijkt me aan met blik in je ogen laat me maar liggen. Ik zeg kom meid hier kan je niet blijven, dan weer naar binnen. Toch nog even op het gras lopen om je behoefte te doen. naar binnen en de DA gebeld, die komt s´middags langs en heeft een injectie voor Királyi meegenomen. En nog zwaardere pillen voor je. De DA zegt dat ze vrijdag weer komt voor de injectie. Verder kan ze niet veel meer doen voor je. Je ligt op je bed voor de tuindeuren, en kan zo al je maatjes zien spelen. Als ze binnen komen, gaan ze allemaal in jou buurt liggen en  snuffelen wat af bij je. Als je teveel pijn hebt, waarschuw je met grommelen, kom niet dichtbij me. En dat doen ze ook niet. Maar wel blijven ze in je buurt liggen. En als buiten spelen blijf je kijken. Zaterdag en zondag zijn slechte dagen voor je. Zondagavond geef je aan dat je nog naar buiten moet. Met een handdoek trekken we je omhoog, Eenmaal op je pootjes ga je lopen naar buiten. Naar achteren om je behoefte te doen, en daar komt de oude Királyi weer in jou boven. Want als jij moet poepen zoek je net zolang tot het juiste plekje is gevonden. Dus ook vanavond doe je dat, 8 x draaien en snuffelen, en dan laat maar vallen die drol. Dan naar binnen lopen, maar dat lukt je niet, dus een kar gepakt, daar hebben we jou opgelgd en door de tuindeuren hebben we naar binnen gereden.

Je vriendjes gaan allemaal in je buurt leggen, soms even snuffelen. Knuffeltjes  krijg je van ze. Ze nemen afscheid van je op hun manier. Ik wilde dat wij mensen er net zo mee om kunnen gaan. Een slapeloze nacht volgt, maandag zien wij ook dat het zo niet verder kan. De DA komt en we bespreken wat nu, maar er is geen wat nu meer. Királyi zucht, en het is alsof ze zegt, niet tutten maar neem de beslissing. En dat hebben we dan ook gedaan. Királyi is maandag 23 februari 2008 overleden.  

 

  

 

Etúska A Gazdaság Ról

In december 2005 ben je bij ons gekomen, Je nam een apart plekje in de roedel. Je moest eerst niet veel hebben van onze andere Kuvaszok en onze Newfoundlanders. Je had lange tijd nodig om te wennen bij ons.

Athea gaf je veel ruimte om te wennen, Kiralyi wilde jou zo graag knuffelen, maar jij wilde dat niet. Waarom? Was dat omdat je voelde dat Kiralyi niet gezond was? Wij mensen moesten daar vaak naar raden.

Je wilde altijd wandelen als wij een riem pakte. Maar zo doen wij dat niet. Van de oudste naar de jongste, helaas voor jou, en jij was de jongste. Wat kon je dan boos zijn, en piepen en janken. Poeh, dat kon je goed zeg!!

Je groeide op en was inmiddels met zowel onze Kuvaszok als de Newfoundlanders vriendjes. Spelen met de andere vond je top, en als wij de bal pakte en ermee wegliepen, nou dan kwam je blaffend achter ons aan gerend. Geweldig vond je dat, en de autoband die aan een boom hing op jullie speelterrein was geliefd bij jullie allemaal, aan trekken en met jullie kop in de opening hangen.

Nestdag bij jou fokker vond je leuk, met al je broers en zusjes wilde jij knuffelen. Jou broers en zusjes vonden Pomona die ook mee was te zwart. Terwijl zij na een duik in het bosbad ook zwart waren geworden.

Het showlopen vond je geweldig. Je had er altijd zin in, en als een vrolijk jong veulen liep je in de ring. De showresultaten waren uitstekend.

Visite die ook van jullie hielden, vond je super. En als je aandacht en knuffels kreeg, kon jou dag niet meer stuk.

In 2007 kwam Gabor bij ons wonen, dat vond je top. Dikke vriendjes werden jullie beide. Ook met ons G-nest wilde jij wel spelen, zeker wel met de reutjes. Uit dat nest bleef Gila bij ons.

Toen Newfoundlander Fergus erbij kwam, was je snel ook vriendjes met hem. Met Gila was je niet maatjes, jammer want het botste regelmatig tussen jullie beide.

31 november 2009 werd jou eerste nestje geboren. 6 reutjes en 6 teefjes. Gabor was de vader, maar die ging samen met Fergus een rondje om. In het begin moest Gabor niet veel hebben van de krioelende wolbaaltjes hebben. Fergus daar en tegen, was de grote knuffelbeer voor de puppy's. En jij Etúská moest ook niet zoveel van de puppy's hebben. Je vond ze echt wel lief, maar je ging liever buiten spelen met de reuen. Als Fergus zich bemoeide met de puppy's dan kwam je er ook bij.

Densy bemoeide zich ook veel met jou puppy's als jij niet in de buurt was. Densy sprong inde puppyren, de puppy's kwamen blij naar haar toe gehuppeld, ze werden stevig geknuffeld en gemasseerd  door Densy. Ook Gila bemoeide zich met, wat jou puppy´s. Maar dan werd jij weer boos. Toch hebben we best veel foto´s waar jij zo met een glimlach tussen jou puppy´s lag. Maar o, die reuen buiten. Het dilemma was groot voor je.

Dan in 2010, moesten we een beslissing nemen, wie we gaan herplaatsen. Jou of Gila. Het was weertot een botsing tussen jullie beide gekomen, wat uiteindelijk resulteerde in een 3 uur durend bezoek bij de dierenarts. Uiteindelijk zijn we voor jou een goed en fijn woonplekje gaan zoeken. En soms gaat iets zo als het gaan moet. We kregen een belletje van Nadine, ze wilde graag de Kuvasz ontmoeten en knuffelen. En omdat wij dat leuk vinden kwamen Hans en Nadine op een woensdagmiddag langs. Dat was een gezellige middag met veel geknuffel, van beide kanten. Ze wisten niet zeker of ze een pup wilde, omdat ze pas een bedrijf gestart waren. Sandra vroeg of ze een oudere hond een woonplekje wilden geven. Hoe dat zo, vroegen ze! Sandra antwoord dat we voor Etúská een goed en gezellig woonplekje zoeken. En uit gelegt waarom. Nadine heeft een klein stukje met Etúská gewandeld, en Etúská ging mee alsof ze dat dagelijks deden. Ze wilde er rustig over kunnen nadenken, wat wij goed vonden. Wanneer willen jullie antwoord vroeg Hans, maakt niet uit antwoorden wij. Donderdagmorgen was er al een belletje uit Tilburg, we gaan ervoor antwoordde Nadine. Top antwoordde wij. Zondag kwamen ze, en dan ging Etúská mee naar Tilburg. Met een rot gevoel in mijn maag brachten wij de laatste dagen met haar door. En zondagmiddag ging ze mee met Hans en Nadine. Maandag kregen we de 1e mail van hans, ze was zondagavond uit de deur naar buiten geglipt. toen vrienden van haar nieuwe baasjes naar huis gingen. Ze ging alleen aan de wandel, en had al snel haar stamkroeg gevonden, ze was bij wildvreemden onder het tafeltje op het terras van de kroeg gaan liggen. En wachtte rustig op haar Belgisch biertje. Ja Etúská weet wat ze lekker vond. Ze heeft een geweldige tijd bij Hans en Nadine   gekregen, waar wij ze altijd dankbaar voor blijven voor zullen zijn. Helaas liet jou gezondheid te wensen over toen je wat ouder werd. We konden Hans en Nadine niet veel advies geven helaas, omdat de fokker weinig contact met de andere eigenaars van hun E-nest hadden. 

En dan komt in maart 2017 het berichtje dat je bent overleden Etúská. Bijna 12 jaar ben je geworden, met een mooi leven en mooie lieve puppy´s hebben we altijd een mooie herinnering aan jou!!

  

 Sa