Karakter

 

De Kuvasz heeft een vrolijk temperament, en maakt daardoor een levendige indruk op zijn omgeving. Door zijn groot en zelfbewust uiterlijk imponeert hij steeds weer, en alleen zijn aanwezigheid is vaak al voldoende om belagers op andere gedachten te brengen. De Kuvasz heeft een nogal uitgesproken territorium gedrag, en is daardoor een goede waakhond. Door dat de bezoekers door u zelf worden binnengelaten, en u de baas bent, zal hij de meeste mensen, enkele uitgezonderd, binnen laten.

 

Er kan een goede band tussen u beiden zijn, als u uw Kuvasz maar niet slaafs maakt. Hij moet blijven zoals hij is, onverschrokken en moedig. De Kuvasz ziet er op het oog vriendelijk uit, maar is erg efficiënt. Hij waarschuwt meestal wel, maar aarzelt niet om in te grijpen indien nodig. Dit eigen initiatief heeft natuurlijk ook nadelen. Hij zal niet altijd direct luisteren, wat soms vervelend kan zijn.

 

Hij ziet niet altijd de juistheid van de bevelen in, zet z’n oren op de doofstand, en denkt, bekijk het maar. Als het belangrijk is, dan kom ik. Hij heeft een geweldig karakter tegenover kinderen en zal ze altijd beschermen.

 

Voor diegene die een hechte band met zijn Kuvasz opbouwt, zal die ongetwijfeld zeggen.

 

Eens een Kuvasz, altijd een Kuvasz!!!